Ana Sayfa Gündem DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLANIYOR

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLANIYOR

126
0

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

KARABÜK’TE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI VE MESAJLAR

VALİ GÜREL BİR JESTLE KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Vali Fuat Gürel, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Karabük Valiliği Hizmet Birimlerinde görev yapan kadın personele karanfil vererek günlerini kutladı.

Kadınlar, en önemli varlıklarımızdır, annemizdir, eşimizdir, kızımızdır ve diğer değerlerimizdir.  Türk aile yapısında kadına verilen değer çok yüksektir. Bu günlerin, sonsuz sevgisi, özverisi ve fedakârlığı ile en kıymetli yerde tuttuğumuz kadınlarımızın günü olduğunu ifade eden Vali Gürel “Cennet annelerin ayağı altındadır” Hadisi Şerifine istinaden kadınlarımıza hak ettiği değerin her alanda verilmesini diliyor, tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”dedi.

Bayan personellerle günün anısına hatıra fotoğrafı çektiren Vali Fuat Gürel, Eskipazar Kaymakamı Emrah Bütün ile birlikte kadın personelin “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutlayarak karanfil verdi.

BAŞKAN VERGİLİ’DEN ANLAMLI MESAJ

“Kadınlar Toplumun Mimarıdır”

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Başkan Vergili mesajında; “Kadınlar, bizim kültürümüzde hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın, toplumu dönüştüren ve istikamet verendir. Kadınlarımızın iyi şartlara kavuşması demek, toplumun çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşması anlamına gelmektedir.Şanlı tarihimize baktığımızda Türk kadını tarihimizin her devresinde eşsiz fedakârlık ve cefakârlık göstermiştir. Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında kadınlarımızın önemli bir yeri vardır. Yeri gelmiş cephede savaşmış, yeri gelmiş cephe gerisinde savaşa destek olmuşlardır. Unutulmamalıdır ki, İstiklal Savaşının Nene Hatun’u ve Halime Çavuş’u bizim kadınlarımızdır.Bizim inancımıza göre kadın kutsal bir varlıktır. Peygamber Efendimiz; “Cennet, anaların ayağının altındadır” buyurmuştur. Ayrıca Allah, kadına ayrı bir misyon da vermiştir, annelik.

Kadınlar için önemli olan bu günün yılın 1 günüyle sınırlı kalmaması dileği ile yürekleri sevgi dolu, güçlü omuzlarında Türkiye’yi yükseltecek başta şehit ve gazi anneleri ve eşleri olmak üzere, ülkemizdeki bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, sağlıklı, huzurlu ve başarılı günler dilerim” dedi.

BAŞKAN KÖSE’DEN DE ANLAMLI KUTLAMA

Başkan Köse Kadın Personellerin Gününü Kutladı

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse belediye bünyesinde çalışan kadın personellerin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü çeşitli hediyelerle kutladı.

Hayatın her alanında kadınların başarılı olduğuna değinen Başkan Köse; “Siyasette, yerel yönetimlerde, eğitimde, sağlıkta kısacası hayatın her alanında görev alan ve bu vesile ile de belediyemizde çalışan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Safranbolu Belediyesi tarafından ayrıca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı kapsamında “Sinemaya Gitmeyen Kadın Kalmasın” özel gösteriminde kadınlarımız sinema ile buluştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin de katılım sağladığı etkinlikte kadınlar Başkan Köse’ye; “Sevgili başkanımız ince ve nazik düşünmüş. Kadın belediye başkanımız olması bizlere ayrıca gurur ve güven veriyor. Bu davranışlarından dolayı başkanımıza teşekkür ediyoruz.” dediler.Gün boyu devam edecek programlara kadınları davet eden Başkan Köse; “Kadınlarımız ile birlikte keyifli bir film izledik. Safranbolu’nun ilk kadın Belediye Başkanı olmak bana nasip oldu fakat kadınlarımızın hayatta başaramayacağı hiçbir şey yok. Benzer örneklerini artık ülkemizde görüyoruz. Katılımlarından dolayı hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, nice etkinliklerde buluşmak üzere diyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Mesajı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Prof. Dr. Refik Polat mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Hayatın tüm alanlarında her türlü fedakârlığı göstererek, toplum yapımızı şekillendiren ve ülkemizi daha da ileriye taşıyacak nesilleri yetiştiren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz