Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SAĞLIKLI HAMİLELİK DÖNEMİ İÇİN 9 ÖNERİ

SAĞLIKLI HAMİLELİK DÖNEMİ İÇİN

SAĞLIKLI HAMİLELİK DÖNEMİ İÇİN 9 ÖNERİKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer konu hakkında önemli bilgiler verdi.


Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almak için gebelik öncesinde ve gebelik döneminde dikkat edeceğiniz pek çok durum var. Bunlara dikkat ederek oluşturacağınız bir yaşam düzeni ile sağlıklı bir hamilelik süreci geçirerek sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. 

1. Beslenmenize Dikkat EdinGebelik öncesinde ve gebelik döneminde beslenmenize özen göstermeniz gerekir. Gebelik öncesinde edineceğiniz sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı, vücudunuzu gebeliğe hazırlayacağı gibi, gebelik dönemine bu düzenle başlamak ve bu alışkanlığı sürdürmek de sağlıklı bir gebelik geçirmenize fayda sağlayacaktır. Sağlıklı bir beslenme için temel besin gruplarınının tümünden yeterli miktarda tüketmeye dikkat etmelisiniz. 
2. Vitamin ve Mineral Takviyeleri AlınGebelik öncesinde vücudunuzda eksik olan vitamin ve minerallerin belirlenmesi ve bunların yerine konulması oldukça önemlidir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve folik asit gibi önemli vitamin ve mineraller, gebelik döneminizin sağlıklı geçmesi ve bebeğinizin sağlıklı olması açısından oldukça önemlidir. Anne adayının ihtiyacına göre takviyenin belirlenmesi ve kullanılması mutlaka muayene sonrası doktor kontrolü ile olmalıdır. 
3. Sigarayı ve Alkolü Bırakın! Sigara ve alkol  kullanıyorsanız ve bir bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz öncelikle yapmanız gereken en önemli şeylerden biri sigarayı ve alkolü hayatınızdan çıkarmak olmalıdır. Sigaranın içerisinde bulunan nikotin ve diğer zararlı kimyasallar, bir bebeğin oluşmasını sağlayan yumurtanızın DNA’sına hasar vermenin yanı sıra, gebelik döneminde içilen sigara, damarlardaki kan akışının bozulmasına neden olarak bebeğinizin sağlığını ciddi oranda etkiliyor. Aynı şekilde gebelikte alkol kullanımı da bebekte zeka ve gelişme geriliği, iskelet sistemi bozuklukları, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi birçok probleme davetiye çıkarıyor. Bu nedenle hamile kalmaya karar vermeniz durumunda gebelikten en az 3 ay önce bu zararlı alışkanlıkları bırakmanız, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz için oldukça önemlidir. 
4. İdeal Kilonuza UlaşınGebe kalmaya karar verdikten sonra anne adayının ideal kilosuna ulaşması oldukça önemlidir. Aynı şekilde gebelik döneminde de kilo kontrolüne dikkat edilmelidir. Normal  kiloya sahip kadınlar için gebelik boyunca ortalama 10-13 kilo alımı idealdir. 15 kilodan fazla kilo alımı gebelik tansiyonu, gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri risklerini artıracağı gibi yeterli kilo alınmaması da (9 kg altında kilo alımı) bebekte gelişme geriliği riskine neden olmaktadır. 
5. Doktor Kontrollerini ve Testlerinizi İhmal EtmeyinGebeliğinizin başladığı andan itibaren güvenebileceğiniz, sağlıklı iletişim kurabileceğiniz, kendinizi ve bebeğinizi emanet edebileceğiniz bir hekim seçmeniz, gebeliğinizi daha huzurlu ve keyifli geçirmenizi sağlayacaktır. Gebeliğiniz boyunca hekiminizin belirlediği zamanlarda muayenelere gelmeniz büyük önem teşkil etmektedir.   Gebelik öncesi dönemde  ve gebelik döneminde yapılacak olan jinekolojik muayene ile tanı ve tarama amaçlı yapılan birtakım testler, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz için oldukça önemlidir. Pap-smear testi, tiroid fonksiyonları, glukoz, kan sayımı, rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir. Gebeliğiniz boyunca tüm test ve tetkiklerin zamanında yapılması, olası müdahale gerektiren durumların önceden tespit edilmesine ve duruma göre gebelik sırasında veya sonrasında uygun tedavinin başlamasına olanak sağlayacaktır. Bebeğiniz doğduktan sonra ilk muayeneleri, ilk aşıları ve ilk testlerini ihmal etmeden yaptırmanız da hem bebeğiniz için, hem de toplum sağlığı açısından son derece önem arz eder.
6. Düzenli Egzersiz YapınEgzersiz, yaşamın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de sağlığınız için oldukça faydalıdır. Gebeliğiniz boyunca yapacağınız yürüyüş, yoga, esneme hareketleri gibi hafif egzersizler doğum sürecinizin daha konforlu bir şekilde geçmesini sağlayacak, sağlığınızı koruyacak ve kendinizi iyi hissettirecektir. Hekiminiz aksini söylemediği sürece hafif egzersizler kas ve eklemler için faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra, yorucu fiziksel egzersizlerden, uzun süre ayakta kalmaktan ve yoğun iş temposundan ise kaçınılmalıdır. 
7. Stresten Uzak DurunStres, gebelik sürecinde oldukça riskli bir durumdur. Yaşanan stres faktörleri  bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bazı çalışmalar, yüksek oranda strese maruz kalmanın erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini artırdığını göstermektedir. Bu nedenle  gebelik döneminde stresten uzak durmak, hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
8. Yeterli ve Kaliteli Bir Uyku ŞartSağlıklı bir gebelik dönemi geçirmede uyku da oldukça önemli bir faktördür. Yetersiz uyku hamilelikte bağışıklık sistemine zarar verebilmekte ve bebeğin kilosunu etkileyebilmektedir. Bu nedenle gebelik döneminde her gün en az 8 saat uyumaya özen göstermelisiniz. Özellikle kaliteli bir uyku için gerekli olan melatonin hormonunun salgılanmasının kolaylaşması için uyuduğunuz ortamın karanlık olması oldukça önemlidir. Uyuduğunuz odanın sıcaklığı ve havalandırması da uyku kalitesi için gerekli faktörlerdendir. Bunların yanı sıra gebelikte en ideal uyku pozisyonu sol tarafa doğru yatmaktır. Sol tarafınıza yatmanız, sizin ve bebeğinizin kan dolaşımını kolaylaştırır. Kaliteli bir uyku, hem sizin hem de bebeğinizin gelişimine ve ruh sağlığına olumlu katkılar sağlar. 
9. Hamilelelik Öncesi Danışma ve MuayeneSağlıklı bir gebeliğin planlanması daha gebe kalınmadan önce yapılmalıdır. Bu nedenle gebe kalmayı planlayan çiftlerin korunmayı bırakmadan en az 2 ay once bir kadın doğum uzmanına görünmeleri gerekir. Bu muayenede hem annenin bedeninde gebeliği riske atacak bir hastalık, anomali veya vitamin eksikliği olup olmadığına bakılır hem de bebekte sakatlığa yol açabilecek bazı genetik hastalıkların tanısı ve önlem alınması için gerekli süreçler başlatılır. Yani sağlıklı bir gebelik süreci, anne henüz gebe kalmadan önce başlar.